#Respekt for våre fotballjenter

Postet av Atle Staalesen den 12. Nov 2021


Sør-Varanger vant rent bord i årets jentefotball. De sterke resultatene er forankret ikke bare i en gjeng strålende spillere, men også i en felles satsing fra de lokale klubbene.


Motstanderne ble rundspilt da J15 fra Sør-Varanger gikk på banen i Alta-turneringen 2021. Med kraft, fart og god teknikk ble lag etter lag feid av kunstgresset, og heller ikke Tromsø sitt flaggskip Fløya hadde sjans.

Da kaptein Ylva løftet trofeet i seiersseremonien hadde hun lagets verdiord #Respekt på ryggen og kapteinsbånd i regnbuefarger på armen. 

Vektlegging av #Respekt er blitt lagt merke til og er en av grunnene til at Equinor bevilget midler til lagets satsing.J15 fortsatte sin seiersgang i Finnmarksserien med en imponerende målforskjell på 48-4 etter 6 kamper.

Det er ikke bare J15 som kan vise til sterke resultater dette året. Damelaget vant klart sin serie og skal neste år spille i 2. divisjon. Også KIF/HIL J13 gikk seirende ut av årets serie. Laget slo alle motstandere fra Alta i sluttspill og ble belønnet med gull og kretsmesterskap.

Sør-Varanger er dermed best i Finnmark i de aldersbestemte jentelagene, og har et damelag som sesongen 2022 skal spille mot flere av de beste lagene i Nord-Norge. Det er jentene som på mange måter nå leder an i den lokale fotballen. 

De gode sportslige resultatene er først og fremst jentenes egen fortjeneste. De har jobbet godt og målrettet over mange år, og det er i dag et meget høyt nivå i spillergruppa. Men det er også et resultat av et godt samarbeid mellom de lokale klubbene. Jentene og damene som troner i Finnmark spiller alle på samarbeidslag. Det er i fellesskap, i felles satsing, at resultatene er kommet.

Joda, samarbeidslagene har tvunget seg frem som følge av et sviktende antall spillere i alle de lokale klubbene. Men for årets J15 har samarbeidet først og fremst vært en berikelse. Vi har hatt en solid spillergruppe, fem trenere, og flere dyktige ressurspersoner rundt laget. Det har gjort oss i stand til å lage et godt og helhetlig opplegg.

Det er dessverre lite som tyder på at det kommer til å bli mange flere spillere i gruppen J15 og oppover i årene fremover. Denne utviklingen gjør det derfor aktuelt for klubbene å tenke nytt om hvordan ungdomsfotballen organiseres.

I stedet for å spille på samarbeidslag med ganske intetsigende navn som KIF/BIL/HIL, så bør man fremover kanskje se på muligheten for å etablere et felles Sør-Varanger Fotball. I en slik forent satsing på ungdomsfotballen og damefotballen kan det bygges en felles klubb-identitet. Ikke bare sportslig sett, men også i forhold til holdninger og verdier.

Dette kan være med på  bygge et lokalt miljø som er på høyde med hva som kan tilbys i større klubber utenfor landsdelen. For spillere fra Sør-Varanger skal ikke behøve å reise vekk fra kommunen for å bli god. Tvert i mot, fremover bør det heller være slik at jenter fra andre kommuner søker seg til oss for å få sportslige utfordringer og godt idrettsmiljø.

Gode lag og miljøer er avhengige av samspill og samarbeid. Hvem vet, kanskje herrelagene en gang finner ut at de vil slå følge?


#Respekt #YoungStars

Atle Staalesen

Trener for J15 2021 og styremedlem i KIF

Foto: Jo Lundbø


1 Kommentar

Kommentarer

Logg inn for å skrive en kommentar.

Siste fra Atle Staalesen